Belgie. Země známá vznikem a tradiční výrobou kvalitní čokolády a pralinek. Belgičané jsou na tyto produkty velice pyšní a pokud tuto zemi navštívíte rozhodně si nemůžete nechat ochutnávku této dobroty ujít. Není divu, že se ročně vyrobí neuvěřitelných 170 tun pralinek, a tak tvoří významnou část ekonomiky této země. Najdete zde okolo dvou tisíc výrobců a jejich nabídka je opravdu široká.
Podívejme se ale pěkně na začátek. Domovinou čokolády je zřejmě Jižní Amerika, kde její lahodná chuť okouzlila i samotný mayský kmen. Do Evropy se dostala zásluhou mořeplaveckých Španělů v 16. století. Netrvalo dlouho a čokoláda se začala těšit velké oblibě hlavně u bohatého obyvatelstva. První pralinka jako taková vznikla právě v Belgii. Na svědomí ji má Jan Neuhas. Jednalo se o čokoládový bonbón plněný drcenými mandlemi. Dodnes můžete navštívit i samotnou čokoládovnu, ve které byla tato pralinka vyrobena.
Firma Neuhaus patří mezi hlavní výrobce čokolády a její výrobky najdete ve všech belgických obchodech. Pokud ale nejste milovníkem velkých firem, ale vsázíte na pravou domácí výrobu nemusíte se bát. Tradičních rodinných čokoládoven je zde nespočet a většinou dodržují staré receptury, které se dědí po generace a v některých si dokonce vyrábí čokoládu úplně sami, takže si i melou a praží kakaové boby. Ve většině také máte možnost sledovat výrobu pralinek na vlastní oči.
Budete se moci setkat se dvěma způsoby výroby. První spočívá v rozehřátí čokolády, která se míchá ve velkých nádobách a poté se nalije do formiček, ze kterých se vyklepe, aby čokoláda vytvořila stěnu a mohla se do ní vložit náplň. Poté se náplň čokoládou opět zaleje a ve finále se pralinka ozdobí. Belgičané si na zdobení velice potrpí a snaží se, aby každá vypadala úplně stejně. Druhým způsobem je, že se nejprve vytvaruje náplň, jež se močí do čokolády, a nakonec se také zdobí.
Určitě Vás také zajímá, jak poznat opravdu kvalitní čokoládu. Pralinkáři si čokoládu vyrábí ze stoprocentního kakaového másla (vyrábí se lisováním pražených kakaových bobů) a již do ní nepřidávají žádné jiné rostlinné tuky. Tato čokoláda je velice jemná a začíná se rozpouštět již při 28°C. Pokud si budete chtít koupit čokoládovou figurku, vyberte si tu, která nemá dno. Pokud totiž dno obsahuje jedná se o výrobek z továrny, který většinou leží dlouhou dobu někde ve skladu a čokoláda je tak křupavá, stará, a ještě k tomu není kvalitní.
Protože je konkurence v tomto oboru vskutku vysoká je nutné vymýšlet stále nové a nové druhy. Můžete se tak setkat s příchutí wasabi, kardamomu, coca coly, slaniny a spoustou dalších. Belgické pralinky sice nepatří k těm nejlevnějším, ale pokud tuto zemi navštívíte rozhodně si je nemůžete odpustit, protože je jejich chuť naprosto božská a rozhodně jejich koupě nebudete litovat.